Kampsporter

Kampsporter er så populære som de er kanskje nettopp fordi de er den ultimate testen på styrke, dyktighet og utholdenhet, og fordi de – i hvert fall som oftest – utøves én mot én. Det er ett eller annet med overlevelsesinstinktet vårt som kommer frem og deltar som tilskuer når vi ser på kampsporter.

For mange som bare ser på for eksempel boksing så vidt det er på fjernsyn, kan det kanskje virke som det bare dreier seg om et par idioter som står og prøver å brekke nesen på hverandre, men med litt nærmere undersøkelse vil man oppdage at de aller fleste kampsporter krever uhyre mye trening, og i seg selv også er bra treningsformer som akkurat som yoga innbefatter hele kroppen i tillegg til at det er krevende både på det mentale og det følelsesmessige planet.

Det finnes et utall ulike kampsporter, de fleste med rot i Østen, og det kan bli frustrerende å forsøke å holde rede på alle de ulike grenene innimellom, og ikke minst å holde hodet klart på hva som er forskjellen mellom dem. Med introduksjonen av blandete kampsporter (MMA – mixed martial arts) er dette problemet stort sett eliminert, da utøverne kan bruke teknikker fra ulike skoler. Den mest suksessrike retningen innen mixed martial arts er utvilsomt amerikanske UFC – Ultimate Fighting Championship som etter en begynnende periode med blandet hell etter hvert har klart å framstå som en mainstream idrettsgren, og har klart å tiltrekke seg både et bredt publikum, gode kringkastingsmuligheter, og lukrative sponsoravtaler.

Dessuten er det i UFC etterhvert en del «ekte» stjerner, det vil si utøvere som blir beundret og gjenkjent også av folk som ikke nødvendigvis er opptatt av idretten de utøver. En av de navnene som etterhvert har fått universell gjenkjennelse, ihvertfall i USA, er Jon «Bones» Jones. Hvis man for eksempel sjekker oddsen ser man at Jones nesten alltid har veldig lave odds. Å sjekke oddsen deres på bettingsider på nett kan være en fin måte å finne ut av om en fighter er bra eller ikke.

Jon «Bones» Jones begynte sin karriere innen wrestling på videregående, og kjempet seg til toppen allerede i denne perioden, da han tok tittelen som både delstatsmester og nasjonal mester på videregående skole-nivå. Han begynte sin karriere innen MMA som 21-åring i 2008, og vant sine seks første kamper – hvorpå han ble oppdaget av UFC og invitert til å være en siste-lite erstatnings-fighter i juli 2008. Og slik begynte hans MMA-karriere.